Próchnica zębów jest jedną z najbardziej powszechnych chorób przyzębia i zębów, które dentyści obserwują pacjentów. Początkowa faza tej dolegliwości nie jest widzialna gołym okiem, ani nie powoduje bólu, ale im dalej dotrze do środka zęba, tym nieprzyjemniejsze szkody oraz nieprzyjemniejszy ból powoduje. Ząb zainfekowany próchnicą staje się czulszy oraz mniej odporny na zniszczenia. Czasami zmiany dosięgają do miazgi zęba i są na tyle poważne, że ostatecznym ratunkiem zostaje leczenie kanałowe.
Najpowszechniejszą przyczyną tworzenia się próchnicy są bakterie, które w głównej mierze żywią się cukrami pochodzącymi z żywności. W wyniku tego działania następuje demineralizacja szkliwa zęba uznawanego za najtrwalszą ochronę zębów. Pożywienie, które ma w sobie przesadną ilość cukrów, podatnych na fermentację, w głównej mierze wspomaga rozwój próchnicy. Szczególnie niewłaściwe dla naszych zębów są produkty lepiące, co bez trudu przywierają do powierzchni oraz zwykle są ciężkie do oczyszczenia.
Poza wieloma czynnikami, jakie wspierają rozwój próchnicy, duże znaczenie ma też higienizacja jamy ustnej. Na skutek mało sumiennego albo niezbyt regularnego oczyszczania, resztki po pokarmach gromadzą się na zębach oraz powodują formowanie kamienia nazębnego. Pozostałości po pożywieniu to też ośrodek bakterii, jakie służą powstawaniu chorób przyzębia i zębów.
Z próchnicą można walczyć, dbając o czystość zębów, używając pasty z fluorem i regularnie odwiedzając swojego dentystę.